
MuseScore is een muziek notatieprogramma. Het is gratis beschikbaar voor diverse platformen. Je kunt het gebruiken om bladmuziek en arrangementen mee te maken.
MuseScore is ook heel geschikt om mee te oefenen. Je kunt bladmuziek afspelen in MuseScore. Dan zie je de noten met de tekst op de plaats waar hij momenteel afspeelt, en je hoort de afzonderlijke stemmen. Je kunt de afspeelsnelheid traploos regelen en het volume van de diverse stemmen en de piano apart instellen. En je kunt een metronoom aanzetten.
Je moet het programma zelf installeren. Wij gebruiken MuseScore 4.
LET OP: MuseScore is “freemium” software. Onder Windows, Linux en iOS is MuseScore volledig gratis, je hebt geen betaald account nodig om MuseScore te gebruiken. Op een tablet en telefoon heb je een betaald account nodig om eigen bestanden (zoals onze bladmuziek) te kunnen openen. En je hebt een betaald account nodig als je gebruik wilt maken van de grote database van partituren die de MuseScore gebruikers met elkaar delen.
Tijdens het downloaden van MuseScore gaat de website naar de pagina om een betaald account aan te maken, doe dat dus niet.
Klik hier voor de versie Windows, Linux en iOS
-> Versie voor tablet en telefoon, hierin kun je onze bladmuziek alleen openen als je een betaald account hebt!!
Klik hier voor de Android versie in Google Play
Klik hier voor de Apple versie in de App Store
Het installeren is per platform verschillend. In Windows is het afhankelijk van je browser en instellingen. Het is mogelijk dat je computer de installatie na het downloaden direct gaat uitvoeren. Het kan ook dat hij het installatie-bestand opslaat (meestal in de downloads-folder) en dat je daar zelf dubbel op moet klikken.
Na de installatie kan je de MuseScore bestanden (eindigend op .mscx) in MuseScore openen.
Afspelen starten en stoppen
Als je op “Start afspelen” klikt dan gaat hij de bladmuziek afspelen, zo kan je hem ook weer stoppen.
Partijen
Bladmuziek heeft vaak meerdere partijen, bijvoorbeeld de volledige partituur en een partij voor alleen het koor, per stem en voor alleen de piano. Door te klikken kies je een partij. Je hoort bij het afspelen dan ook alleen de instrumenten en stemmen uit die partij.
Pagina Weergave
Bij Pagina weergave kun je kiezen tussen doorlopende weergave en enkele pagina. Tijdens het afspelen is doorlopende weergave het prettigst. Bij enkele pagina zie je de bladmuziek zoals je het uitprint.
Sub-schermen
In het menu “Weergave” kun je de sub-schermen selecteren die je zichtbaar wilt hebben. Je kunt een sub-scherm altijd afsluiten met het kruisje rechtsboven.
In het sub-scherm “Mixer” kun je per stem (notenbalk) en voor de piano het volume instellen.
Bij de mixer zijn de schuiven het volume per notenbalk. 0 Db is standaard. Als je je eigen stem op 0 zet en de andere stemmen op -18 dan hoor je die er zacht onder. Met “M” mute je de balk (geen geluid) en met “S” hoor je alleen die balk (solo). Als je dubbel klikt op een schuif dan springt hij terug naar 0.
Soms staan er meerdere stemmen op één notenbalk. Dan kan je niet per stem het volume regelen. Je kunt dan nog wel stemmen aan- of uitzetten. Klik op het tandwiel in de werkbalk en dan op het open of gesloten oog bij een stem:
Je kunt het afspeelpaneel “undocken” en dan in het midden met “Tempo” de afspeelsnelheid traploos instellen. Klik op de puntjes links en sleep naar beneden:
Tijdens het afspelen vind ik een zo leeg mogelijk scherm het prettigst, alle subschermen weg geklikt (op het kruisje rechtsboven).
Navigeren
Als je niet afspeelt dan kun je met de “Home”-toets op je toetsenbord naar het begin en met de “End”-toets naar het einde van de bladmuziek gaan. Tijdens het afspelen kun je met de “Spoel terug naar startpositie”-knop (links van de ‘Start afspelen”-knop) terug naar het begin.
Je kunt ook door de bladmuziek bewegen door op een lege plek in de bladmuziek te klikken en terwijl je klikt te bewegen. Als je op een noot klikt dan gaat MuseScore vanaf daar afspelen.
Je kunt zelfs een deel van de bladmuziek herhalen door dat deel te selecteren en op “Schakel ‘Speel in een lus af’ in/uit” te klikken (rechts van “Start afspelen”). Het selecteren doe je door in een leeg stuk van een maat te klikken. Daarna klik je met de <shift>-toets ingedrukt op een andere maat. MuseScore selecteert dan het stuk tussen die twee maten.
Instrument wijzigen
Het geluid wat je hoort bij het afspelen wordt bepaald door het instrument wat aan de notenbalk gekoppeld is. Handige instrumenten voor het oefenen van zingen zijn:
– Piano (standaard bij onze MuseScore bestanden)
– Klarinet
– Zangstem
MuseScore kan de tekst uiteraard niet zingen, dus de zangstem produceert een soort “ha haa haa”. Je moet zelf bepalen of je dat fijn vind om mee te oefenen. Ik vind zelf de klarinet prettig, dan kan je beter dan bij de piano horen hoe lang een noot aangehouden moet worden.
Je kunt het instrument als volgt wijzigen:
– Dubbel klik op de naam van de notenbalk helemaal links vooraan (sopraan in dit voorbeeld):
- Klik op “Vervang instrument…”
- Selecteer links de familie en rechts het instrument. De klarinet zit onder de houtblazers, de piano onder de toetsen en de zangstemmen onder zang. Bij klarinet kies je de klarinet voor de vrouwenstemmen en de basklarinet voor de mannenstemmen. Bij zang kies je de bijbehorende stem
- Pas vervolgens de Lange en Korte instrumentnaam aan als je geen zangstem hebt gekozen
- En bij de klarinet moet je opletten dat je de Transpositie op 0 Octaaf en 0 – Reine prime zet. Als je dat niet doet dan veranderd MuseScore de toonhoogte van de partij naar het bereik van het instrument
- Klik op Ok
Ondersteuning
- Als MuseScore vast lijkt te zitten dan kan het helpen om (meermaals) op de escape-toets te drukken.
- Ik raad je aan om als je per ongeluk wijzigingen hebt aangebracht de bestanden niet op te slaan als je MuseScore afsluit. Je kunt altijd het originele bestand weer opnieuw downloaden van de website.
- Niet alle bladmuziek is beschikbaar voor MuseScore. Het kost heel veel tijd om bladmuziek over te zetten naar MuseScore.
- Het handboek van MuseScore staat hier.
- Bij problemen kan je contact opnemen met René.